Bezoek aan Nieuw Beijerland

Zaterdag 5 september vertrokken een aantal leden van VDLOW, VVD Olst-Wijhe en Gemeentebelangen Olst-Wijhe richting Nieuw Beijerland. De rit verliep vlot en we waren er ruim op tijd. We werden gastvrij ontvangen met koffie en thee in de tuin van een omwonende van de windmolens. Vanuit de tuin keken we op een rij windmolens. De eerste windmolen stond op 600 meter afstand van ons.

Windturbine op een afstand van 600 meter

De tweede op 1.000 meter en de derde op 1.400 meter. De eerste molen, tiphoogte 200 meter, leek schokkend dichtbij. Een afstand van 600 meter is helemaal niks bij zo’n gevaarte. Je kan dit alleen maar ervaren als je daar op die plek staat. Schokkend dichtbij, jeetjeeee wat zijn ze groot en wat een vreemd geluid maken de windmolens. Iedereen ervaart het geluid weer anders. Voor de een een wasdroger en voor de ander een dieseltractor. De geluidsnorm van 42/45 dB is een gemiddelde per JAAR. Dat betekent dat het geluidsniveau regelmatig 70 dB aantikt, gedurende een hele lange tijd. Een norm die daarom niet is te handhaven. De geluidsoverlast van de omwonenden strekt tot zeker 1.000 meter afstand. Zo vertellen zij ons.

Windturbines op slechts 650 meter afstand

De windmolens in Nieuw Beijerland zijn anderhalf jaar geleden geplaatst en inmiddels hebben er, als gevolg daarvan, al zes verhuizingen plaats gevonden binnen een straal van 800 meter.

Omwonende Rianne vertelt bijvoorbeeld dat zij geen vogels en spinnen meer in haar tuin heeft. Een andere omwonende geeft aan dat zij, sinds de windmolens er zijn, geen mollen en andere (on)gediertes meer in de tuin heeft. Ook de vogels zijn nagenoeg verdwenen. De omwonenden hielden een zeer realistisch verhaal over wat hen is overkomen. Hun stem is in het traject verloren gegaan. De exploitatie met maximaal rendement is wat overbleef. Met hun klachten wordt, anders dan vooraf werd voorgespiegeld, niets gedaan.

Impressie (10 seconden) van een windturbine in “je achtertuin” op 650 meter afstand
Slagschaduw van een windturbine met tiphoogte van 200 meter